sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kesässä kulkemista, kielenopiskelua, urheilua, sekä eka norjalainen työpaikkani :)


Kesäkuu
Enimmäkseen hellettä ja rauhaa. Paras kesäkuu säiden suhteen kuulema vuosiin ja hyvä niin, näin Suomen helteisiin tottuneelle.

Sää tosin parhaanakin kesäpäivänä saattaa vaihdella nopealla tempolla, samaan päivään mahtuu ukkosmyrsky, tihkusade ja helteinen auringonpaahde. Alan jo tottumaan, että aina on väärät vaatteet tai jotain puuttuu. Enää loppukuusta en välittänyt. Se, että tukka ja kengät kastuu, on normaalia.

Tarmolle tuli onneksi ostettua kunnon sadenuttu jo Suomessa, ei tarvinnut sitä lähteä kiireessä sovittelemaan hännänpää vettä valuen. Etsin vielä kumisaappaita, emännälle sekä koiralle. Omani olen jo valinnut, Ilse Jacobsenin niin kalliit saappaat, että varmaan tulee lunta taivaalta, kun olen viimein saanut psyykattua itseni ostoskuntoon...


Kesäkuun alkupäivinä saimme kunnon tulvat. Vettä tulvi mm. keskustan metrotunneliin, tai oikeammin syöksyi pitkin portaita. Istuin parvekkeellamme ja katselin kalastajahattu päässään ohikulkevia naapureita. Että noin se pitää. Asenteella. Koska asumme rinteessä, valui vesien mukana kasoittain kiviä. Ääneen ihmettelin, kauankohan ne on kadulla... No, sellaiset kymmenen tuntia ja kaikki oli siivottu. Täällä Ekebergin suunnalla noi "vyöryt" taitaa olla melko peruskauraa, norjalaisittain maitoa ja leipää.


Loppukuusta saimme ihailtavaksemme maiseman suoraan Independence Day -elokuvasta!


Melko vakuuttavaa rytinäähän tuo näkymä lupas, ja taisi olla kesän kovin ukkosilta Oslossa. Alla myös videota hetkeä ennen kuin salamointi ja hurja sade alkoi, laitoin iPhonen taskuun turvaan sateelta, joten pahoittelut äänitehosteiden ja itse salamoinnin puutteesta. Mä olen aina rakastanut katsella salamointia ja kuunnella sadetta, joten ei haittaa, anna tulla vaan!



Kielenopiskelua, Folkeuniversitet Øst
Kesäkuussa aloitin Folkeuniversitetissa norjankielen kurssin, intensiivikurssina. Tässä linkki:  FU:n kielikurssit! Luokassa oli reilu kymmenen uutta maahanmuuttajaa. Tosin vanhin uusi maahanmuuttaja oli tullut maahan jo viitisen vuotta sitten ja hänellä norjankielen taito oli jotakuinkin kanssani samalla tasolla. Tästä päättelin, etteivät ihan kaikki maksa kurssimaksua omasta pussistaan, osallistu vapaaehtoisesti. Opetus oli erinomaista ja aion käydä monta kurssia FU:lla! Hintaa kurssille tuli euroissa noin 650 + kirjat. Oli joka euron arvoista, opin paljon ja sain uutta rohkeutta käyttää haastavampia ilmaisuja puhenorjassa.

Eka työpaikka plakkarissa!
Kurssin aikana aloin kurkistelemaan webistä Oslon työpaikkatarjontaa. Otin yhteyttä yhdestä sopivanoloisesta ja huomasinkin olevani töissä kuun lopussa, kolmen norjankielisen haastattelun jälkeen. Työttömyysaste täällä on vähän reilu 2%, joten jos CV on kunnossa ja edes se ruotsi sujuu joten kuten, on muuttajan helppoa saada työpaikka :)

Tämä työ on todella kiinnostava, mutta projektiluonteinen, määräaikainen. Erinomainen alku silti, pääsen kehittämään kielitaitoa ja tutustumaan norjalaiseen työkulttuuriin! Työpaikkoja voit katsella sivustosta finn.no , linkki vie suoraan työpaikkojen aloitussivulle. Ota työpaikkaa hakiessa huomioon, että suositukset tulee olla kunnossa, se on erityisen tärkeää norjalaisille, että voi soittaa suosittelijalle ja kysyä sinusta paljonkin tietoja. Kiitos omalle suosittelijalleni koti-Suomeen, ihanalle entiselle kolleegalleni Marjukalle <3

Ylitöitä norjalaisittain. Kolleegat piristi salmiakilla suomalaista tulokasta. Kelpasi kyllä!
Synttäreitä ja Urheilujuhlaa
Kesäkuussa vietettiin mun synttäreitäni, lahja oli erityisen mieluinen, uusi maantiepyörä! Kiitti Valtsu! Parempaa kulkupeliä ei kesäiseen Norjaan voi toivoa. Tai no, ehkä kajakkia, mutta tuleehan näitä synttäreitä ;) Kovin onnellisena pyöräilen Oslofjordenia ihaillen, kamera matkassa ilman muuta.





Oslofjorden
Kesäkuu meni heittämällä, elämäni ehdottomasti nopein kuukausi, koulun ja työn aloituksen siivittämänä. Käytiin virkistäytymässä lämpimässä vuonossa, tehtiin pikkupatikoita kävellen ja tietty myös fillareilla taitettiin matkaa. Koira pääsi nauttimaan, (enemmänkin ajallisesti), pitkistä lenkeistä helteessä, vähän väliä pysähdeltiin ruoholle, mehujäälle tai tuhoamaan hautuumaan kastelujärjestelmää...






Miehellä riitti tässäkin kuussa haipakkaa ja viikonloput hujahtivatkin urheilujuhlan merkeissä. Seurasin mm. pikku tri-kisa Østfoldtri:tä ja kunnon Tri-vaimona luonnollisesti autoilin takaisin Osloon heitettyäni ensin miehen Lillehammeriin, ottaakseni vastaan hänet ja tuhannet muut reippaat urheiluaddiktit stadionilla. Ajomatka lähdön ja maalin välillä on n. 190 kilsaa, ja matkan he taittoivat maantiepyörillä. Se oli komeaa katseltavaa! Tapahtuma on nimeltään Styrkeprøven. Näistä enemmän Valterin blogissa ja ehkäpä kyseisen pyöräretken osalta ensi kesänä myös täällä ;) Laitan harkintaan osallistumiseni punaisella sitkuttimellani seuraavaan settiin, niin hyvältä näytti!




Den store Styrkeprøven, Valterin lähtöryhmä:



Aivan mahtava kuukausi, vaikken ihan laakereillani saanutkaan levätä :D Mutta heinäkuussa sitä hulinaa vasta riittääkin!

Hellepäivän päätteeksi iltalenkki lähisaareen, Nordstrandin edustalla.

ps. Ai juhannus, ne Oslon pubit ja terassit? Noooh, kävin mä kerran "ulkona", tässä todistusaineistoa. Ja yönä eräänä Kvelertak piti hereillä. Siinä oli kesäkuun rokimmat tapahtumat, ei vaan riittänyt aika!


lauantai 1. kesäkuuta 2013

Suomalaisella Sisulla, norjaa puhuen. Tuli, mitä tuli. Vaikka norjalainen verokarhu.


Pikku kokoelma paperihommista, jotka ovat på norsk Obligatorisk! -hoidettavia tänne muuttaessa. Jos asia on jollekulle ajankohtainen, autan mielelläni!

Suomessa hoidettavat asiat:
  • Tilasin maistraatista englanninkielisen virkatodistuksen "Official certificate for authority abroad" 
  • Huolehdin, että ajokortti on ehjä kestääkseen voimassaoloaikansa täällä, eli uusin sen.
  • Tarkistin, että passissa on leimaa jäljellä ja että henkilötiedot ovat oikeat, (nimenmuutokset). Passi on ainoa Norjassa hyväksytty henkilötodistus muutettuasi, muut EU:ssa hyväksytyt ulkomaalaisten tunnistusasiakirjat eivät kelpaa täällä.
  • Tilasin maistraatista englanninkielisen otteen väestörekisterijärjestelmästä, "Extract from the population information system in Finland", tällä osoitetaan Norjan viranomaiselle lähtömaa ja osoite, jotka sinulle on merkitty rekisteriin välittömästi ennen muuttoasi. 
  • Ilmoitin maastamuutosta tavanomaisella muuttoilmoituksella, annoin Norjan osoitteen rekisteröitäväksi ja posti onkin kääntynyt aivan kiitettävästi tänne. 
  • Tein KELAlle maastalähtöilmoituksen ja sain paluupostissa karun kirjeen, jonka lukeminen karmaisi selkäpiitäni. Palautin pyynnöstä KELA-kortin ja poistuin Suomen sosiaaliturvasta. Maailman parhaasta.

  • Jos omistat eläimiä, ota yhteyttä Mattilsynetiin, (Norjan Evira, josta olen kirjoittanut Muutto!-päivityksessä), varmistaaksesi, että olet muistanut huomioida kaiken vaadittavan. Varaa koiralle eläinlääkäriaika noin vuorokauden sisälle ennen kuin starttata kotipihasta kohti Norjaa, jotta aikaraja pakolliselle ell:n antamalle, (todistus tästä oltava!), loishäädölle toteutuu. Kyseessä ei siis ole tavanomainen "matokuuri".
Skatt Øst, Oslo. Konttorin näyteikkuna kadulle :)
Norjassa hoidettavat asiat:
  • 8 päivän sisällä muutostasi, sinun tulee mennä Skatteetateniin rekisteröitymään (ja hoitamaan verotusasiat kuntoon). Oslossa menin naboni mukaisesti paikkaan Skatt Øst, joka sijaitsee 3 minuutin kävelymatkan päässä Jernbanetorgetilta. Täällä tehdään maahanmuuttoilmoitus EU-alueelta, kohdallani se oli pysyvä muutto, ja anotaan norjalaista ID-tunnusta. Pyydä virkailijalta apua oikean lomakkeen, (ja jonon), valintaan, skjemat ovat esillä kyllä aulan standissakin.
  • Huolehdi, että mukanasi on KAIKKI asiakirjat, jotka hoidit yllä Suomessa kuntoon.
  • Lomakkeella ilmoitat uuden norjalaisen pysyvän osoitteesi ja esität työsopimuksen, jos olet jo sellaisen allekirjoittanut.
  • Verokortin saat vasta työsopimusta vastaan, samasta paikasta. 
  • Jos haet joitain perhe-etuuksia, (joista en itse tiedä kovin paljoa lapsettomana), niin samassa paikassa pääset alkuun niissäkin. Täällä sosiaalietuusasiat huolehtii maaliin viranomainen NAV.
Seuraavaksi odotat, kuin sitä kuuta nousevaa, kirjettä viranomaiselta, jolla ilmoitetaan uusi ID-tunnuksesi, Fødselsnummer. Ilmoitus on nimeltään "Underretning om registrert flytting fra utlandet". Kun se kolahtaa postiluukkuun, otat lasin shamppanjaa ja onnittelet itseäsi sanoen: "Bra jobbet".

Pankkitili Norjassa ja tunnusluku-token
Tämän jälkeen vasta voit avata pankkitilin. Suosittelen valitsemaan DNB-pankin. Luottokortti Norjassa on Mastercard ja VISA-kortit ovat aina ainoastaan debit-kortteja, käteismaksukortteja, jotka toimivat ulkomaillakin. Norjassa on eri kortti luottokorttina ja käteiskorttina, esim. Mastercard debit ja kredit, kaksi korttia. Tiliä avatessasi haet samalla elektronista tunnusluku-tokenia, joka ei ole pankkikohtainen, vaan yleinen sähköinen tunnistautumistyökalu Norjassa. Pahvisia tunnuslukukortteja ei täällä käytetä. Tämä sama tulitikkuaskin kokoinen avaimenperämallinen lätkä antaa elektronisesti vastauksena salasanaa vastaan tunnusluvun kaikkiin tarvittaviin sähköisiin tunnistautumisiisi Norjassa, mm. joka ainoaan pankkiin, jossa asioit, NAVille, Skatteetatenille jne. 

Huomioi, että sinun tulee avata palkkatili, Lønnkonto, sillä ainoastaan norjalaiselle palkkatilille voidaan maksaa palkkasi! Palkanmaksu ei siis ala, ennen kuin olet 1) saanut norjalaisen ID-tunnuksen, ja 2) avannut palkkatilin norjalaiseen pankkiin. Tähän ei ole mahdollista saada joustoa. Nämä molemmat asiat voit hoitaa tarvittaessa jo ENNEN muuttoasi, mutta joudut käymään henkilökohtaisesti sekä Skatteetatenissa, että pankissa täällä. Suosittelen tätä, mikäli työpaikka on jo plakkarissa, sillä ruuhka-aikaan näissä voi mennä kaksikin kuukautta. Toukokuussa asiat hoituivat toki viikon sisään molemmat, mutta muutamat ruottalaiset kertoivat, että palkkaa on kertynyt varastoon yli kaksikin kuukautta, kun ei vaan pankkitili aukea. No, ne nyt on ruottalaisia, ymmärtäähän tuon :)

...Norjassa alkuun pääsemiseksi muutamia olennaisia checkauksia ennen muuttopäivää
Sitten asioihin, jotka eivät kuulu osastoon "obligatorisk", mutta helpottavat tulevaisuuttasi täällä.
Huolehdi, että mukanasi muuttaa koko koulu- ja työhistoriasi, kaikki todistukset sekä viimeisin palkkatodistus. Huolehdi, että pari viimeistä verotuspäätöstä on pakattu matkaan. Ota mukaan myös kaikki reseptisi sekä tiedot saamistasi rokotuksista. Jos vain on aikaa ennen lähtöä, päivitä CV:si sekä englanniksi, että joko ruotsiksi tai norjaksi. Viimeisten kohdalla käytä juuri sitä kielitaitoa, joka sinulla tällä hetkellä on hanskassa, jotta haastattelussa seisot CV:si takana :) Päivitä ruotsin tai norjankielistä CV:tä sitä mukaa, kun kielitaito karttuu muutettuasi. Huolehdi, että suosittelijasi Suomessa on valittu. Norjalaiset tykkäävät soittaa suosittelijalle, joten puhetasolla ruotsin- tai englanninkielentaitoinen suosittelija on sinulle varsinainen kultakimpale! Jos koulutuksesi on akateeminen, käännätä kaikki olennaiset todistukset virallisella kääntäjällä Suomessa ennen lähtöä. Huomioi, että sinulla on Suomessa aina oikeus pyytää työtodistus myös ruotsinkielisenä (!), norjalaiset osaavat lukea ruotsia sujuvasti. Pakkaa matkaan myös mahdolliset silmälääkäripaperit, kuten silmälasireseptit.

Ja vielä, osta, osta ja osta, kun vielä halvalla saat! Etenkin, jos muutat autolla, niin kontti vaan tavaraa täyteen :) Osta lähiapteekkisi Suomessa tyhjäksi vitamiineista ja hyvistä perusrasvoista ja K-kauppasi ruisleivistä, (jos mielit hiivatonta versiota), Fazerin Sinisestä ja suosikki xylitol-purkastasi. Ellet osaa siivota ilman Tolua, tuo sitä pullokaupalla. Osta piilolinssejä ja kosteuttavia kertakäyttötippoja varastoon tai mitä nyt tarvitsetkin arjessasi säännöllisesti. Jos pidät verhoja tarpeellisena, muuta ne kaikki tankoineen mukaasi. Täällä tykätään asua näyteikkunamaisesti, ilman verhoja ja verhovalikoima kaupoissa onkin aika onnetonta. Osta ylipäätään niin paljon kaikkea joka päivä tarvitsevaasi, että sinulla on varastoa pitkäksi aikaa. Mikään ei ole tylsempää, kuin juosta ekat viikot perusasioitten perässä kartta kädessä ympäri uutta kotikaupunkia. Täytyy tässä nostaa omaa häntääni sanomalla, että oma varastoni oli varsin kattava eikä täydennystä tarvitse tehdä ekaan puoleen vuoteen. Iso helpotus ja ilo muuton keskellä!

Koiranomistaja pakkaa mukaan kaiken erikoisemman, kuten Basibact-jauheen ja Vetrimil-voiteen sekä mahdolliset lääkkeet ja ekojen viikkojen ajaksi erikoisruoan. Muista pehmeät nahkarullat, niitä ei täällä ole. Meidän Tarmo on allerginen ja barf ei sitten täällä todellakaan onnistu, ellet ole miljonääri tai asu lammasfarmin naapurissa. RC:n Hyposarjan Allergiaruoalla mennään ja sitä saakin ell:n lisäksi ihan eläintarvikekaupasta! Atopica tunnetaan, kuten tietysti kortisonitkin, mutta muuten valikoima ei ikävä kyllä eläinlääkityksessä ja terveystuotteissa ole ihan Suomen tasoa :O Valjaita ja nuttuja onneksi löytyy, myös Hurtan sekä Rukan valmistamia, ja KONGin tuotteita on hyvät valikoimat eläintarvikekaupan leluosastolla. 

Ja se tärkein, maassa maan tavalla, sitähän Suomessakin aina hoetaan ja mamuilta odotetaan ;)
Olen päättänyt puhua täällä Norjassa norjaa norjalaisten kanssa, ja kyllähän siinä oli sitten hymy herkässä Skatteetatenin virkailijalla kun mun vuoroni tuli:

-"Hei! Jeg har flyttet fra Finland hittil landet i forrige uke, og trenger nå norsk Fødselsnummer. Kunne du hjelpe meg med denne saken?"
-"Sånn, du har flyttet fra Finland, du. Velkommen til Norge, hvilke papirer har du med?"

Koko keskustelu hoitui norjaksi, olin shamppanjani ansainnut, jo tässä vaiheessa, ikke sant?

Grefsenkollen restaurantin eteisnäkymä