maanantai 30. syyskuuta 2013

Operahuset Oslo, iPhonen siivouspäivä :)

Oslon Oopperatalo, Operahuset Oslo, valmistui Oslofjordenin pohjukkaan, ydinkeskustaan vuonna 2008. Esitystarjonnan näet täältä! Suunnittelemme oopperailtaa talveksi, balettiakin toki talossa on, mutta tanssi ei ole niin lähellä sydäntäni, kuin musiikki. Ainakin ensin haluaisin kokea Oslon Oopperan kuoron pauhun!

Rakennus on hui-ke-a. Kalteva katto on yhtä suurta näköalatasannetta ja aivan mahtava paikka kävelylle kesät, talvet. Mä olen vieraillut siellä jo useaan otteeseen, tämä arkkitehtuuri on just mun makuun upeaa. Arkkitehtuurisuunnittelusta järjestettiin luonnollisesti kilpailu, jonka voitti vuonna 2000 Snøhetta -niminen toimisto. Rakennus on voittanut useita palkintoja ja se on jo nyt lisätty "Norjan kansalliseen kulttuurimuistomerkkiluetteloon", Riksantikvareniin.

Tyhjennän tähän iPhoneni Oopperasta :) Nuo talviset kuvat ovat reissultani Valteria moikkaamaan, kun asuin vielä Helsingissä. Videoilla näet kuinka suuri katto on, sekä Zeniläistä tunnelmaa, johon törmäsin aivan sattumalta keskellä Oslo Maraton -päivää.












 
Ooperan katolta

Oopperan ympäristö on voimakkaan ja kalliin urakoinnin alla. Tästä vuonon rannasta tulee Oslon uusi ydin. Alueelle rakennetaan vielä mm. kaksi uutta museota ja keskuskirjasto. Valmistumassa on "Barcode" -niminen toimisto- ja asuinalue sekä monet tiet siltoineen. Taustalla Oslon vanhin alue, Gamlebyen/Ekeberg. Tuonne Oslo perustettiin ja siellä on meidän ensimmäinen Oslon koti. Juuri nyt siellä raunioilla on keskiaikajuhlat, siitä syystä valkoiset teltat. 

Rakennusprojektin virallinen nimi on Operakvarteret, tässä hankkeen facebook-sivu.

Zeniläistä tunnelmaa!

Tällainen keskipäivän loivien liikkeiden jumppaaja, (no ei heilu ku nutun helma), löytyi Oopperan katolta Maratonpäivänä. Myös alla oleva Taijiryhmä oli harjoittelemassa katolla.


Lisään tähän videon sisätiloista, helmikuulta. Tyylikästä, lämmintä kaarevaa puuta.

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Lämmin syyssää, luomusiideri, kassillinen kirjoja, maraton, Bodominjärven lapsia ja eräs itseään toteuttava kysymys.

Syyskuu
Kesäiset säät jatkuu, ja terassillekin ennätin kun kesällä jäi sekin puuha puolitiehen. Norjalaiset eivät ole siiderikansaa ja kovasti pahoitellen sain pöytään tämän luomuomenasiiderin, "ei meillä nyt muutakaan ole". Hyvä, ettei ole. Tämä on nimittäin taivaallisen hyvää!


Terassi sijaitsee hyvällä tavalla rennossa cafe people'sissa, Arbeiderpartiet Norgen päämajan naapurustossa ydinkeskustassa. Jos mielit taivaallisia hampuraisia, tämä on oikea osoite! Kuvailisin tunnelmaa Hakaniemen Juttutuvaksi ja ulkonäköä, hmmm. no johan meni vaikeemmaksi, joksikin, mitä löydät Kalliosta tai Punavuoresta, kuitenkin ilman sitä rasittavan trendikästä loppusilausta.
Terassilla sain käteltäväkseni entisen pääministerin, Jens Stoltenbergin. Se oli aika nastaa! Hänen seurueensa oli menossa kulttuuritapahtumaan samassa rakennuksessa sijaitsevaan teatteriin ja Jens kätteli ohi kävellessään koko People'sin terassin. Työväen miehiä.

Oslo Maraton
Mies osallistui Oslo Maratonille, ja teki, kuin tekikin uuden oman ennätyksensä! Onnittelut vielä, Valter! Maratonin tunnelma oli todellakin mukaansatempaavaa, huomasin nimittäin hölkytelleeni etapilta toiselle koko reilun kolme tuntia, minkä miehen urakka kesti!

Jos olet Maratonimiehiä tai -naisia, niin ensi kesänä ehdottomasti tänne. Matkoja on 10-21-42 kilsaa, täysmaraa ei ole pakko vetäistä osallistuakseen tähän urheilujuhlaan! Ilmoittautumiset tänne!

Startti:




Viihdettä matkan varrella:














Pala Bodominjärveä Oslon Rockefellerissä! (klikkaa tulevat keikat, helmikuun Kvelertak, check!)
Me ollaan bongailtu suomalaisten orkestereiden kiertueita, josko joku hyvä setti osuisi Osloonkin, ja tässä kuussa pärähti mahtikeikka Children of Bodomilta. Asettauduimme hyviin kuuloasemiin heti miksauspöydän taakse ja olikin sitten niin mahtavaa soitantaa, että pähkinöinä oli Oslolaisten lisäksi itse bändi sekä sen henkilökunta!






Oslo Bokfestival
Mä sairastin pikkuflunssan tässä kuussa, ja kuumeesta johtuen ajoin bussilla liian pitkälle länteen. Pujahdin ulos Karl Johan -kadun päässä, siinä Kunkun linnan edessä ja ilokseni katu, joka päättyy Jernbanetorgetille, oli täyttynyt kirjamessuista! Kuumeesta huolimatta sain ostetuksi kassillisen norjankielistä kevyttä luettavaa. Ensi vuonna menen tänne ajan kanssa. Ja ilman flunssaa. Puistossa oli lava, jossa juoman ja ruoan lisäksi voi nauttia runoudesta tai seurata kirjailijahaastatteluja, mainiota. Olkoon se siellä ensi vuonnakin! Tapahtuman kotisivut!



Lisäkierrettä Oslon arkeen!
Loppukuusta istuimme jälleen aurinkoisella terassilla Cappuccinon ja Espresson voimin. Siinä kahvitellessa, ihanassa ydinkeskustan vanhassa korttelissa, kysyi mieheni sen pelottavan kysymyksen. "Millaistahan täällä olisi asua?". Sehän meille selviääkin jo tuossa viikon-parin kuluttua, kun saadaan avaimet Bislettin kotiin :D

Hmmm, olikohan kulunut kuukausi liiankin rauhallinen meille, kun mieli alkoi kaivata lisähaasteita. No, ei kun muuttamaan. Lisäneliöt ja takka toimii aina, ja koirakin on aikaa sitten jo toipunut isosta muutosta Ruotsin yli :)