torstai 14. helmikuuta 2013

Kodin etsintää, Oslon nabot ja niiden tyypit!

Aloitimme viime vuoden puolella yhteisen kodin etsinnät. Linkitimme toisillemme kiinnostavia kohteita, ja mies kävikin katsomassa niistä sopivimpia. Viime kuussa tein reissun Osloon, pääsimme yhdessä fiilistelemään tunnelmia eri naapurustoissa. Homma alkoi selkiytymään, nyt tiesimme, mitä haimme, ja sen jälkeen mies jäikin odottelemaan sopivaa tarjokasta!

Meillä kriteerit kodille olivat melko tiukat, etenkin koiran ja urheilun asettamien vaatimusten takia. Kerrotaan, että Oslosta on hankala saada vuokra-asuntoa, me emme olisi kuitenkaan kokeneet tätä prosessia mitenkään hankalana, ilman itse asettamiamme vaatimuksia, joita olivat mm. kodikas asuinalue, ensimmäinen kerros, hyvät säilytystilat, koiralle hyvät uudet hoodit, fillarilla ja lenkkareilla eteneminen, parveke/piha ja nopeahko vapautuminen jotta saadaan muutto maaliin…



Meidän ensimmäinen yhteinen Norjan koti
on nyt löytynyt! Asunto odottaa meitä samoilla rinteillä, joille osa ensimmäisistä Oslolaisista asettui, Ekebergissä. Alueella on runsaasti rauta- sekä pronssiajan muistomerkkejä, ja sieltä avautuu aivan huikea maisema, utsikt, yli Oslon! Kolikon kääntöpuolena saamme luonnollisesti kavuttavaksemme hyvän mäen. Saimme juuri sen, mitä haimme, täydellisesti meille sopivan kodin haluamaltamme alueelta, kohtuuhintaan, lisättynä vieläpä mukavalla vuokraisännällä. Hjemmekoselig! Eiköhän tällä alkuun päästä.

Edvard Munch ´n maalaus ”Skrik” esittää mm. Ekebergiläisen tien kaiteen, jota koiramme tulee varmasti arvostamaan lenkeillään ;)




Asuntoilmoitukset
Oslon asuntomarkkinat toimivat mielestäni todella hyvin, uusia vapautuvia vuokra-asuntoja ilmoitetaan vuokrattavaksi päivittäin kymmeniä, jopa toistasataa, osoitteessa finn.no. Voit jättää palstalle myös oman "halutaan vuokrata" -ilmoituksesi, kokemuksemme mukaan niihin vastaillaan melko aktiivisesti.

Vinkkejä! Tips!
Käy päivittäin läpi palstan ilmoitukset ja tarraa välittömästi kiinni kiinnostavaan asuntoon! Sovi esittelyaika ensimmäisenä, jos mahdollista, niin ennen yleistä näyttöä. Jos löysit lähelle etsimääsi, ota asunto, ennen kuin muut ehtivät näytöille! Parhaat menevät nopeasti, todella nopeasti! Ole avoin erilaisille asuinmuodoille, Oslossa on tavanomaista vuokrata kerrostaloasunnon sijasta esim. alin kerros omakotitalosta tai omakotitalon pihalla sijaitseva pieni mökki!

Vuokrasopimus, asumismenot
Vuokrasopimuspohjana, "Kontrakt ved leie av bolig", on hyvä käyttää Forbrukerrådet ´n pohjaa, jossa määritellään selkeästi itse vuokraan kuukausittain kuuluvat asiat, sekä vakuus ja irtisanominen. Useimmiten kk-vuokraan kuuluu lämmin vesi, kerrostaloissa trappevask, (...ellei kuulu, niin pääset luuttuamaan vuoroviikoin rappukäytävääsi tai maksat siitä ylimääräistä), ja RiksTV. Lämmitysmuotoon on hyvä kiinnittää huomiota, koska sähkölämmitys on melko kallista, ja se on se yleisin lämmitysmuoto. Sähkölämmitteisessä asunnossa takalla/kamiinalla, peis/illsted, on aidosti iso merkitys pakkaspäivinä! Käyttösähkö ei yleensä kuulu vuokraan, eikä laajakaistayhteys. Laske tarkkaan kaikki tulevat asumiskulut/kk, jotta voit aidosti vertailla vuokrahintoja keskenään! Muista myös pakollisen kotivakuutuksen kulut. Asumiskulut keskimäärin Oslolaisessa yksiössä tai pienehkössä kaksiossa ovat yhteensä noin 11 500 NOK/kk, reilu puolitoista tuhatta euroa kuussa. Tartu nopeasti kiinni, jos löydät tätä halvemman!

Vakuus on tavanomaisesti 3 kk vuokraa vastaava talletus, ja irtisanomisaika useimmiten ensimmäisen vuoden, (tavallaan määräaikaisen sopimusajan), jälkeen molemmin puolin 3 kk. Asunnonvaihto ei siten käy ihan käden käänteessä, tästäkin syystä hakuprosessissa on hyvä olla hereillä, jotta löytäisit kerralla suht mieluisan ja sopivan hintaisen kodin!

Vähäsen naapurustoista...
Oslon julkisen liikenteen verkoston varrella ei ole erityisesti ”edullisempia” ja ”kalliimpia” asuinalueita,  kun etsit vuokra-asuntoa, vaikkakin nabot poikkeavatkin toisistaan melkoisesti, eikä vähiten turvallisuuden kannalta. Kaunista on toki kaikkialla, lukuunottamatta täälläkin sitä kunnon "itää", metrolinja nro 5 itäpäätyä, jossa on muuhun kaupunkiin verrattuna melko rumia, (ja edullisia), neukkukuutioita muistuttamassa ajasta ennen öljyä. Oletan, että suomalaisen uudisasukkaan, Piirkan, Borettslag sijaitsee juurikin noilla hoodeilla, jos tiedät sarjan ;)

Oslon keskustan alueista nuoret ja etenkin Partysvensk* elää, juhlii ja shoppaa tyypillisesti trendikkään Grünerløkka n ympäristössä, kun taas kaupunkilainen syntyperäinen viihtyy vaikkapa kauniilla ja monipuolisella  Frogner -alueella; ydinkeskustan kaupunginosista "hienoimmat" ja turvallisimmat ovat juurikin Frogner, Vika, Majorstuen ja Bislett. Upeita uusia, (ja kalliita), asuinalueita ovat esim. Tjuholmen ja Aker Brygge. Ulkoiluihmiset hakeutuvat mieluusti metron tai ratikkamatkan päähän keskustasta rinteille, vaikkapa pohjois-Osloon lähelle Holmenkollen ia, tai lähelle järviä ja suurten metsien ja ulkoilualueitten reunoja. Oslossa et tarvitse autoa näistä nauttiaksesi! Maahanmuuttajia on runsaasti Tøyenin ja etenkin Grønland ´n alueilla, ja tästä syystä siellä sijaitseekin paljon etnisiä ravintoloita ja ruokakauppoja, (ja ilman sarvia, ihan suoraan ilmaistuna pal-jon rikollisuutta; älä koskaan kulje öisin yksin täällä, etenkään pubireissun päätteeksi). Ihania puutaloja ja rentoutta löydät vaikkapa Vålerenga sta, kuten monesta muustakin kaupunginosasta, esim. Ekebergistä ja miltei koko länsi-Oslosta! Länsi-Osloa pidetään yleisesti rauhallisena ja kodikkaana asuinalueena, "Vestkanten"ina, joka kääntyy vaikkapa "Kauniaisiksi". Suosittelen ehdottomasti länsi-Osloon tutustumista ihan ydinkeskustan sijaan, jos perheessä on lapsia, tai jos haluat että naapureittesi nimet ovat ainoastaan tuttua ja turvallista skandinaavista alkuperää ja asuinalue on varmasti rauhallinen ja viihtyisä ilman kaupungin hulinaa.

Oslossa on mahdollista asua myös saaressa! Tutustu saariin Ormøya, Ulvøya, Malmøya  ja etenkin saareen Bygdøyjossa on useita mahtavia museoita ja erinomaiset ulkoilualueet. Kaikkiin saariin pääset minuuteissa keskustasta autolla tai julkisilla. Tutustu myös Åkershusin kunnan asuinalueisiin, mm. Nesoddeniin, jos kaipaat omaa rauhaa kauniissa niemen nokassa. Myös Nesoddenilta pääset autolautalla ydinkeskustaan.

Minun suosikkialuettani on itäinen kantakaupunki, ratikka, eli Trikk -linjojen 18 ja 19 varrella olevat alueet. Pysäkki Oslo Hospital onkin tuleva kotipysäkkimme. Viihdyn erinomaisesti myös Frognerin ja Majorstuenin liepeillä, siellä on ihastuttavia pikkukatuja ja vanhoja rakennuksia.

Liikkuminen? No vaikkapa julkisilla! Tai lihaksilla!
Välimatkat Oslossa ovat käytännössä todella lyhyet, kaupunki on kompakti ja joukkoliikenne toimii täydellisesti. Ole avoin eri naapurustoille, sillä ydinkeskustassa asuminen ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, vaikka kartalta siltä vaikuttaisi. Tämä kaupunki on kovin erilainen Helsinkiin verrattuna, tarkoitan että kartalta on kyllä mahdoton saada ajatusta kiinni mistä päin asuntoa kannattaa katsella. Se, että joku alue on kartalla "kaukana" keskustasta, johtaa harhaan, juurikin erinomaisten ulkoilualueittensa ja hyvän julkisen liikenteen vuoksi saatat hyvinkin päätyä valitsemaan kotisi varsinaisen ydinkeskustan ulkopuolelta.

Kannattaa tehdä visiitti Osloon ennen muuttoa, ja tutustua metroa ja ratikkaa käyttäen eri naapurustoihin!
Ratikka, Trikk tai metro, T-bane, vie sinne, missä ihmiset asuvat, sinne, missä ihmiset ulkoilevat. Se kiipeilee rinteitä ylös ja pysähtyy myös keskellä omakotitaloalueita, ytimessä ympyrää pyörimisen sijaan. Useimmilla linjoilla saat bonuksena myös mahtavat maisemat! 

Erityisen suosittua Oslossa on työmatkapyöräily. Mieheni on kulkenut myös suksilla osan työmatkaa, sekään ei ole ihme tässä urheiluhullujen maassa. Suksilla tai maastofillarilla voi oikaista jonkun Oslon metsän läpi, jos sellainen sattuu työmatkan varrelle.

Junalla Oslosta pääset mm. lentokenttä Gardemoenille, Flytoget-juna, tai esimerkiksi lännen pienempiin kaupunkeihin, vaikkapa Drammeniin. Moni valitseekin asunnon Oslon lähistöltä hyvän junaliikenteen ja edullisempien asuinkustannusten houkuttelemana. 

*Partysvensk? ha-haa!

”Jeg tråkker ned på løkka, ser så mange svensker,
kjører rundt på longboard og bremser
Jeg tenker "Man, det får nok være grenser"


"Den 25 oktober 2010 släpptes hitten "Partysvenske", där de norska rapparna uttrycker sin irritation över alla unga svenskar som gästarbetar i Norge och festar hårt, som om downtown Oslo vore Stureplan. En recensent kallade låten "den härligaste protestsången sedan Free Nelson Mandela". Sången har också blivit en symbol för en norsk ungdomsgeneration, bortskämd med oljepengar, som gärna festar, men helst inte arbetar. Ordet "partysvensk" har blivit ett substantiv även i den svenska debatten. "







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti