sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kesässä kulkemista, kielenopiskelua, urheilua, sekä eka norjalainen työpaikkani :)


Kesäkuu
Enimmäkseen hellettä ja rauhaa. Paras kesäkuu säiden suhteen kuulema vuosiin ja hyvä niin, näin Suomen helteisiin tottuneelle.

Sää tosin parhaanakin kesäpäivänä saattaa vaihdella nopealla tempolla, samaan päivään mahtuu ukkosmyrsky, tihkusade ja helteinen auringonpaahde. Alan jo tottumaan, että aina on väärät vaatteet tai jotain puuttuu. Enää loppukuusta en välittänyt. Se, että tukka ja kengät kastuu, on normaalia.

Tarmolle tuli onneksi ostettua kunnon sadenuttu jo Suomessa, ei tarvinnut sitä lähteä kiireessä sovittelemaan hännänpää vettä valuen. Etsin vielä kumisaappaita, emännälle sekä koiralle. Omani olen jo valinnut, Ilse Jacobsenin niin kalliit saappaat, että varmaan tulee lunta taivaalta, kun olen viimein saanut psyykattua itseni ostoskuntoon...


Kesäkuun alkupäivinä saimme kunnon tulvat. Vettä tulvi mm. keskustan metrotunneliin, tai oikeammin syöksyi pitkin portaita. Istuin parvekkeellamme ja katselin kalastajahattu päässään ohikulkevia naapureita. Että noin se pitää. Asenteella. Koska asumme rinteessä, valui vesien mukana kasoittain kiviä. Ääneen ihmettelin, kauankohan ne on kadulla... No, sellaiset kymmenen tuntia ja kaikki oli siivottu. Täällä Ekebergin suunnalla noi "vyöryt" taitaa olla melko peruskauraa, norjalaisittain maitoa ja leipää.


Loppukuusta saimme ihailtavaksemme maiseman suoraan Independence Day -elokuvasta!


Melko vakuuttavaa rytinäähän tuo näkymä lupas, ja taisi olla kesän kovin ukkosilta Oslossa. Alla myös videota hetkeä ennen kuin salamointi ja hurja sade alkoi, laitoin iPhonen taskuun turvaan sateelta, joten pahoittelut äänitehosteiden ja itse salamoinnin puutteesta. Mä olen aina rakastanut katsella salamointia ja kuunnella sadetta, joten ei haittaa, anna tulla vaan!



Kielenopiskelua, Folkeuniversitet Øst
Kesäkuussa aloitin Folkeuniversitetissa norjankielen kurssin, intensiivikurssina. Tässä linkki:  FU:n kielikurssit! Luokassa oli reilu kymmenen uutta maahanmuuttajaa. Tosin vanhin uusi maahanmuuttaja oli tullut maahan jo viitisen vuotta sitten ja hänellä norjankielen taito oli jotakuinkin kanssani samalla tasolla. Tästä päättelin, etteivät ihan kaikki maksa kurssimaksua omasta pussistaan, osallistu vapaaehtoisesti. Opetus oli erinomaista ja aion käydä monta kurssia FU:lla! Hintaa kurssille tuli euroissa noin 650 + kirjat. Oli joka euron arvoista, opin paljon ja sain uutta rohkeutta käyttää haastavampia ilmaisuja puhenorjassa.

Eka työpaikka plakkarissa!
Kurssin aikana aloin kurkistelemaan webistä Oslon työpaikkatarjontaa. Otin yhteyttä yhdestä sopivanoloisesta ja huomasinkin olevani töissä kuun lopussa, kolmen norjankielisen haastattelun jälkeen. Työttömyysaste täällä on vähän reilu 2%, joten jos CV on kunnossa ja edes se ruotsi sujuu joten kuten, on muuttajan helppoa saada työpaikka :)

Tämä työ on todella kiinnostava, mutta projektiluonteinen, määräaikainen. Erinomainen alku silti, pääsen kehittämään kielitaitoa ja tutustumaan norjalaiseen työkulttuuriin! Työpaikkoja voit katsella sivustosta finn.no , linkki vie suoraan työpaikkojen aloitussivulle. Ota työpaikkaa hakiessa huomioon, että suositukset tulee olla kunnossa, se on erityisen tärkeää norjalaisille, että voi soittaa suosittelijalle ja kysyä sinusta paljonkin tietoja. Kiitos omalle suosittelijalleni koti-Suomeen, ihanalle entiselle kolleegalleni Marjukalle <3

Ylitöitä norjalaisittain. Kolleegat piristi salmiakilla suomalaista tulokasta. Kelpasi kyllä!
Synttäreitä ja Urheilujuhlaa
Kesäkuussa vietettiin mun synttäreitäni, lahja oli erityisen mieluinen, uusi maantiepyörä! Kiitti Valtsu! Parempaa kulkupeliä ei kesäiseen Norjaan voi toivoa. Tai no, ehkä kajakkia, mutta tuleehan näitä synttäreitä ;) Kovin onnellisena pyöräilen Oslofjordenia ihaillen, kamera matkassa ilman muuta.





Oslofjorden
Kesäkuu meni heittämällä, elämäni ehdottomasti nopein kuukausi, koulun ja työn aloituksen siivittämänä. Käytiin virkistäytymässä lämpimässä vuonossa, tehtiin pikkupatikoita kävellen ja tietty myös fillareilla taitettiin matkaa. Koira pääsi nauttimaan, (enemmänkin ajallisesti), pitkistä lenkeistä helteessä, vähän väliä pysähdeltiin ruoholle, mehujäälle tai tuhoamaan hautuumaan kastelujärjestelmää...






Miehellä riitti tässäkin kuussa haipakkaa ja viikonloput hujahtivatkin urheilujuhlan merkeissä. Seurasin mm. pikku tri-kisa Østfoldtri:tä ja kunnon Tri-vaimona luonnollisesti autoilin takaisin Osloon heitettyäni ensin miehen Lillehammeriin, ottaakseni vastaan hänet ja tuhannet muut reippaat urheiluaddiktit stadionilla. Ajomatka lähdön ja maalin välillä on n. 190 kilsaa, ja matkan he taittoivat maantiepyörillä. Se oli komeaa katseltavaa! Tapahtuma on nimeltään Styrkeprøven. Näistä enemmän Valterin blogissa ja ehkäpä kyseisen pyöräretken osalta ensi kesänä myös täällä ;) Laitan harkintaan osallistumiseni punaisella sitkuttimellani seuraavaan settiin, niin hyvältä näytti!




Den store Styrkeprøven, Valterin lähtöryhmä:



Aivan mahtava kuukausi, vaikken ihan laakereillani saanutkaan levätä :D Mutta heinäkuussa sitä hulinaa vasta riittääkin!

Hellepäivän päätteeksi iltalenkki lähisaareen, Nordstrandin edustalla.

ps. Ai juhannus, ne Oslon pubit ja terassit? Noooh, kävin mä kerran "ulkona", tässä todistusaineistoa. Ja yönä eräänä Kvelertak piti hereillä. Siinä oli kesäkuun rokimmat tapahtumat, ei vaan riittänyt aika!


1 kommentti:

  1. Moro!

    Törmäsin sattumalta sivuillesi, kun etsin Styrkeprövenistä ja Ekebergistä (tämän vuoden maalipaikka) juttuja. Mukavia tekstejä ja mahtavia kuvia. Nätti bullterrieri teillä!

    Osallistumme tänä kesänä muutaman kaverin kanssa tähän Styrkeprövenin "den store" versioon, joka on reilut 540 kilometriä Trondheimista Osloon. Miehesi osallistui tähän pienempään versioon. Sain sivuiltasi ideoita seuraava päivän turistikiertelyyn, kiitos!

    t. Patrik

    VastaaPoista