perjantai 10. toukokuuta 2013

Muutto. Vihdoin. Muutto. Muutto!!!

Aamukampa harveni samassa tahdissa kun mulla leposyke kohosi jännityksestä, maastamuuton lähestyessä. Tässä viimeiset piikit kustannuspaikan seinällä Helsingissä. Tulen varmasti ikävöimään työtäni ja ihania ihmisiä talossa. Tervehdys teille, Peablaiset, jotka blogiini eksytte! Kiitos kivoista ja työntäyteisistä hetkistä projektien parissa!


Perjantaina, viimeisen työpäivän päätteeksi, oli vuorossa muutto Norjaan. Vihdoinkin. Johan tätä oli valmisteltu kuukausikaupalla.

Meidän muutto hoidettiin pakulla. Tuttujen kesken "Rent-A-Wreck" -pakulla.

Päädyimme vuokraamaan kyseisen kulkuneuvon erittäin edulliseen hintaan Oslosta, laita googleen, jos olet muuttoauton tarpeessa. Mies ajoi Ruotsin läpi Kapellskäriin, sieltä lautalla Naantaliin ja motaria pitkin Helsinkiin. Minä odotin työpäivän päätteeksi koira hihnassa pahvilaatikkovuoren keskellä, innosta ja jännityksestä tutisten. Paluumatka hoitui tietysti samoja reittejä pitkin, auto TÄYNNÄ tavaraa ja bullterrieri välissämme etupenkillä heiluen! Joka ihme kyllä oli asia, joka ei herättänyt tulli- tai laivahenkilökunnan mielenkiintoa.

Suosittelen lauttamatkaa Naantalista, jos mukana on koira. Lautalla koira sai nukkua sängyssä vieressä ja asioida kannella omalla pissipuulla. Otin selvää lentomahdollisuuksista koiraa ajatellen ja onneksi pääsin jutulle kentällä työskentelevän eläinrakkaan Finnairin Cargon työntekijän kanssa. Hän kertoi, ettei Helsingistä lennä tällä hetkellä Osloon yh-tään konetta, johon hän itse eläimen laittaisi. Päätös oli helppo, koira muuttaisi kanssani juuri siinä tavarakuormassa, jota mies tulee hakemaan <3

Hyvää huomentaTarmo, ollaan Ruotsissa! Lähdetäänpäs ajeleen Norrrrjaaaan!
Ota huomioon muuttaessasi, että saat tuoda henkilökohtaista omaisuutta vuoden ajan maahan muutettuasi, verottomasti. Viranomaiset saattavat kiinnostua kuormastasi, ellet voi osoittaa, että sinulla on esim. työsopimus josta ilmenee pitkäaikainen oleskelusi Norjassa. Tarkkoja ollaan siitä syystä, ettei EU-maasta tuoda tavaraa myytäväksi kalliimmalla hinnalla. Tästä syystä ne IKEAn paketit on turvallisinta purkaa muoveistaan vielä Suomen puolella. Minä sain luonnollisesti perässä muuttavan vaimon roolissa tuoda koko maallisen omaisuuteni jo ekassa kuormassa, ilman erityisiä papereita maassaoleskelun syyksi. Avovaimona tilanne olisi saattanut olla hankalampi. ...ja se auto, sen voit pitää vuoden tietyin ehdoin. Fiksuinta se on myydä pois ja ostaa uusi Norjasta.

Muuten muuttoreissussa ei kummempia kommervinkkejä olekaan, ainoastaan koiran kanssa on oltava tarkka. Ensinnäkin, Norjassa on 6 kiellettyä koirarotua, joita ei saa tuoda maahan. Maahan ei saa myöskään tuoda koiria, jotka ovat ilmeisesti, (ulkonäöllisesti), näiden kiellettyjen rotujen jälkeläisiä (paperittomia). Kiellettyjä koirarotuja ovat mm. Pitbull ja Amstaffi. Ja meidän koiramme on sopivasti "tuosta välistä" Bullterrieri. Tehtävä oli luonnollisesti meille helppo, koska koiramme on rekisteröity rotukoira, omalla pedigreellään. Ilman papereita, EI niin mitään asiaa. Ja mielestäni, hyvä niin.

Suomalaisella koiralla tulee olla EU-passi, jossa on tarvittavat ajantasaiset rokotukset ja mikrosirun koodi. Siru on luonnollisesti koiran niskanahan alla. Lisäksi koiralle on annettava eläinlääkärissä tarkkojen aikarajojen puitteissa, (meillä puoliltapäivin ennen lähtöä), erityinen loishäätö, jos matkaa Ruotsin läpi. Tämän välttää ainoastaan lentämällä tai kulkemalla Lapin kautta suoraan Norjaan.



Jos olet kiinnostunut kokemuksistamme koirantuontiin liittyen, kerron mielelläni!

Tässä kuitenkin linkki viranomaissivulle, "Norjan Eviraan", josta löydät helposti kaiken tarvittavan tiedon: Mattilsynet 

Älä luota suomalaisen eläinlääkärin, tai edes Eviran sanaan, koska säännöt muuttuvat koko ajan ja suurin osan rajoituksista on Ruotsin ja Norjan välisiä, eikä Suomealla ole niissä osaa eikä arpaa! Ole tosi tarkka ja varaudu esittämään koirasi paperit ja pyydettäessä itse koirakin rajalla, kun saavut Norjaan. Ruotsin raja ei ole tulokkaasta kokemuksemme mukaan kiinnostunut.

Kielletyt koirarodut Norjassa:
  • pit bull terrier
  • amerikansk staffordshire terrier (amstaff)
  • fila brasileiro 
  • toso inu
  • dogo argentino
  • tsjekkoslovakisk ulvehund
  • sekä koiran ja suden risteytykset
viranomaissivut rotukiellosta




1 kommentti:

  1. laskitteko että kuinka paljon hintaa tuli muutolle yhteensä pakuvuokran, bensojen ja laivamatkan kanssa? suuntaakin antava arvio auttaisi paljon! ollaan muuttamassa helsingistä osloon ja mietitään että onko halvempaa ostaa perustavarat paikallisesta ikeasta vai muuttaa pakun kanssa tavarat suomesta...

    VastaaPoista