tiistai 4. helmikuuta 2014

Lumesta veteen

Toissapäivänä katosi hanget. Kyllä on nopeaa. Ulkona kotikadulla näyttää nyt tältä

  

Ja sohvalla tältä


Kahdessa päivässä laskeuduttiin hiihtoparatiisista varpaidenkastelusäähän. Ja siitähän ei Tarmo tykkää. Iloinen aamunaama vaihtuu murjotukseen, kun on aika lähteä ulos. Mä olen kovin pahoillani, pupu.

Positiivisia asioita kaivellakseni, jääpähän aikaa kulttuurille, kun ei hanget vedä puoleensa viikonloppuisin. Tässä kuussa pääsemme nauttimaan korkeakulttuurista, ensin Kvelertakin tahdittamana ja kohta perään Oslon Oopperan. Niistä tuonnempana. 

Otsikon mukaisesti, siirryn lumesta veteen. Tänä iltana tutustun naapurikadun ihastuttavaan vanhaan kylpylään, Bislet Badeniin! Osoite on Pilestredet 60, kaupunginosa luonnollisesti Bislet. Löydät heidät myös FB:sta. Kyseessä ei ole pelkkä kylpylä/uimahalli, vaan erityisen viehättävä kuntokeskus upeilla laitteilla. Täällä on mahdollista nauttia vaikkapa joogasta 4 hengen pienryhmissä. Kylpylään otetaan vain pieni määrä jäseniä, jotta kaikille riittää hyvää tilaa nauttia liikunnasta. Voit ostaa myös pelkän uintikerran tai sarjakortin. Mä menen sinne kolmen tunnin tutustumiskäynnille, 6 muun kanssa. 

Kylpylärakennuksen kellarissa toimii suosituksia saanut pikkuravintola, Patio. Siellä häärää palkittu keittiömestari pizzan kimpussa, ja kuulema hyvää tulee. Kesällä rakennuksen edustalla on viihtyisä terassi.

Tässä muutama kuva miljööstä kylpylän kotisivuilta napattuna. Arvannette, mitä mä eniten odotan illalta. Vinkki viimeisessä kuvassa.





Bislet Bad on itseasiassa Norjan ensimmäinen uimahalli. Se oli valmistuessaan vuonna 1920 Kristianiaan, (Oslon nimi tuohon aikaan), yksi moderneimmista halleista pohjolassa. Monessakaan asunnossa ei tuohon aikaan ollut peseytymistiloja ja halli rakennettiinkin terveydellisistä syistä Kristianialaisten käyttöön, muutaman muun peseytymispaikan lisäksi. Arkkitehdit olivat Harald Aars ja Lorentz Harboe Ree, aikakausi on "Nordisk nybarokk og klassisme". 

Tältä näyttivät Bislett stadion ja sen vieressä sijaitseva Bislet bad 1920-luvulla




Oslossa, kuten ylipäätään Norjassa, ei ole kovin monta "kunnollista" uimahallia, ja se onkin osoittautunut Valterille haasteeksi. Hänenhän tulee treenata uintia läpi vuoden, triathlonissa uinnin tulee olla vahvaa. 

Sen sijaan näitä ihania pikkuisia altaita, joissa voi rentoutua, on vähän siellä täällä! Tässä muutama kohde, joihin aion ehdottomasti tutustua Bisletin jälkeen! Kerron sitten, missä "sauna" todellakin on sauna siinä mielessä, kun sillä finskille on merkitystä. Nämä kaikki ovat yksityisiä:
  • Artesia Spa Grand Hotel, Karl Johans gate 27. Speksit: allas 12,5 m, sauna, Spa. Hinnat ma-to ennen klo 15 n. 250 NOK, muina aikoina n. 600 NOK. Avoinna ma-pe 7-21, la 8-20, su 8-18.
  • Montebello Bad, Torjusbakken 19. Speksit: allas 17,5 m hulppealla näköalalla yli Oslofjordenin (vuonon), sauna, kuntosalilaitteita, Spa. Hinnat 200 NOK, kokeilukerta 100 NOK. Avoinna ma 8.30-20, ti ja to 9.30-21, ke 8.30-20, pe 8.30-19, la 10.30-17, su 14-17. Päivisin on usein vesijumppaa, tarkista ajankohdat webbisivuilta.
  • Holmenkollen Park Hotel Rica, Kongeveien 26 (mäen vieressä). Speksit: allas 9 m, lisäksi jacuzzi! Sauna, treenikeskus, Spa. Hinnat 200 NOK, viiden kerran sarjakortti 550 NOK. Avoinna ma-su 7-22.30.
Tässä pari seurojen ylläpitämää uintipaikkaa: 
  • Lambertseter Svømmeklubb, Lambertseter Bad, Glimmerveien 42. 25 metrin allas ja sauna, koko perheelle sopiva halli. Kaikille avoinna halli on viikonloppuisin, la 11-15.30 ja su 10-15.30. Hinnat aikuisille 80 NOK, opiskelijoille 60 NOK ja lapsille 40 NOK.
  • Domus Athletica, Trimveien 4. Pääasiassa urheilua opiskelevien paikka, mutta avoinna muillekin. Allas 25 metriä, jossa onnistuu urheilullisempikin uintitekniikka. Sauna ja kuntoilulaitteita. 
Kaikki kunnalliset uimahallit löydät Bymiljøetaten Oslo -sivulta, mm. nämä
  • Vestkantbadet, Sommerrogata 1. Vanhan ajan tunnelmaa henkivä 12,5 metrinen allas. Sauna. Vaikuttaa kivalta vanhanajan "mummouintipaikalta", joka sijaitsee aivan meidän lähellä. Aion testata myös tämän!
  • Tøyenbadet, Helgesens gate 90. Suosittu, miehen entinen uintipaikka. Kuntouimareille, urheilullinen uinti ainakin iltaisin ja viikonloppuisin hankalahkoa ison suosion vuoksi. Täällä allas on 50 metriä.
Osa kunnan halleista antaa myös uimaopetusta. Oslossa altaat ovat trooppisen lämpimiä, kaikkein kuuminta menoa kunta tarjoaa Bøler badissa, jossa vesi on peräti 32 -asteista. 

Kesällä voi suunnata vuonon ja pikkujärvien lisäksi ihanaan Stadikan Oslolaiseen vastineeseen, kunnalliseen Frognerbadetiin! Kuva on paikan kotisivuilta


Niin, se miehen uintipaikka on NIH, Norges Idrettshøgskole. Valter ui siellä seuransa, Ryenin vuorolla. Korkeakoulu järjestää uimaopetusta pikkuisille vesipedoille sekä aikuisillekin, tutustu sivuihin. Opettajina on nykyiset ja entiset opiskelijat. 

Mutta nyt on aika pakata mun uintikamppeet. Tarmo auttaa, kuten aina. Flink gutt!

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    Löysin blogisi pari päivää sitten. On ollut tosi mielenkiintoista lukea ja katsoa kuvia tutuista paikoista, sillä olin itse vaihdossa puoli vuotta juurikin tuolla idrettshogskolessa. Että ei muuta kun kiitos kivasta blogista :)

    -tupu

    VastaaPoista
  2. Mukavaa kuulla, tervetuloa lukijaksi!

    VastaaPoista